October 24, 2018 Uppehållstillstånd | Reza Moossavi

Avsnitt 5. Reza Moossavi berättar i Sundsvall Möter Podcast om hur viktigt det är att förmedla rätt, om en sommar med bränder och vad vi måste tänka på efteråt och hur han själv jobbat för ett få uppehållstillstånd.

"Det påverkar mycket vad vi kallar personer. I mitt arbete, om fokus ligger på nyanlända då tänker vi att det är en person som har kommit precis till Sverige utan att förstå språket och inte har någon aning om vad som händer samhället. Men många nyanlända vi har mött har varit i Sverige en tid, gått på SFI eller andra skolor. De har lärt sig hur delar av samhället fungerar. Vår planering och det vi har satsat på är meningslöst eftersom det inte passar dem längre. Jag kommer förklara för en nyanländ att det här är hur samhället funkar, våra traditioner och här hittar du olika butiker. Men efter ett år så har alla fått den informationen, då kommer de vilja veta vad som händer med min rösträtt, hur fungerar ett banksystem i Sverige och hur jag kan öppna ett sparkonto.

Vi har glömt bort att efter ett år så har vi andra behov, liksom barn. Ett nyfött barn har andra behov en ett barn på ett år.”

Lyssna även på poddapparna, iTunes och Spotify.

Mer om Reza samt fler historier finns i sociala medier.

Sundsvall Möter på Instagram

Sundsvall Möter på Facebook